Obilježavanje 300. obljetnice Oslobađanja od Turaka

U Gorici obiljezavanje 300. Oblj. Oslobodenja od Turaka


2. kolovoza 2017. prigodnim Stipanjdanskim svitnjacima
Gorica obilježava 300. godišnjicu oslobođenja stare Imote od Turaka
Na svetkovinu Gospe od Anđela iliti na Uočnicu svetkovine sv. Stipana Prvomučenika zaštitnika župe Gorica-Sovići, 2. kolovoza 2017. Goričani će tradicionalnim svitnjacima obilježiti 300. obljetnicu oslobođenja stare Imote od Turaka. U Šamatorju u Gorici bit će sveta misa Uočnica u čast  sv. Stjepanu koja će biti u 19 sati. Nakon svete mise bit će užgani SVITNJACI (u sumrak oko 20.30 sati) duž čitave zavale iznad Gorice s križem u sredini. Za to vrijeme će zvoniti zvona na staroj i novoj crkvi sv. Stipana u Gorici, u čast ovomu svecu.
Gorica je nekoć bila i sjedištem drevne imotske župe, stare Imote. Imotski župnik i gvardijan koji je rodom iz ove drevne župe, iz Svetigore u Sovićima, dični fra Stipan Vrljić osobno je bio župnikom u Gorici od 1703. do 1713. i ostavio zapis o svom župnikovanju u Gorici.
Fra Stipan Vrljić je i osobno bio zaslužan, svojim zalaganjem i utjecajem kod samih Mlečana, da se ovaj kraj oslobodi od Turaka. Mnogi naši sunarodnjaci, sumještani i župljani poginuli su u tom Mletačko-turskom ratu. Rat koji se vodio između Mletaka i Turaka od 1714. do 1717. godine, i sam svršetak rata napokon je ostvario taj veliki san naših predaka, oslobođenje Imotskog i Imote od turskog zuluma. Oslobođenje je bilo proslavljeno velikim veseljem diljem našega kraja osobito u Imotskom. Sloboda je doduše kratko trajala, nepunu godinu dana do ljeta 1718. godine kad je bio tzv. Požarevački mir. Nakon Požarevačkog mira veliki dio stare Imote strane su sile vratile Turcima.
Tako je nastala NAJNEPRIRODNIJA NEPRIRODNA GRANICA NA SVIJETU (u Gorici i okolici). O Požarevačkom miru i suludoj granici koju je on uspostavio bit će govora na znanstvenom skupu koji se priprema u 2018. godini u Gorici.

 

Prema obavijestima iz župnog ureda u Gorici proslava sv. Stipana Prvomučenika bit će obilježena sv. Misama u trodnevnici koje će biti slavljene od ponedjeljka 31. srpnja do srijede 2. kolovoza u 19 sati u Šamatorju u Gorici. Prigodne ispovijedi bit će pola sata prije svete mise. 1. kolovoza u 20 sati bit ce i koncert u staroj crkvi u Gorici pijanista Ivana Galica i violinistice Katarine Kutnar.
Na svetkovinu sv. Stjepana 3. kolovoza 2017. bit će svečana sveta misa u 11 sati u Šamatorju u Gorici koju će predvoditi fra Antonio Šakota.

Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster