Dijelovi narodne nošnje KUD Sloga Gorica

Dijelovi muške narodne nošnja:

Mušku narodnu nošnju čine slijedeći dijelovi: na glavi se nalazi dinarska kapa s crnim resama oko koje je ovijen peškir crveni dugi šal.

Gornji dio čine košulja s ruskim ovratnikom prorezana naprijed do visine prsa. Izvezena križićima naprijed po ovratniku i oko proreza u smeđoj kardinal crvenoj i nebo plavoj boji. Preko košulje nosila se guća koja je pletena od crne i bijele vune na kockice, a oko vrata i oko duljine rukava ukrasni plet crne ili bordo vune.
Preko guće nosio se prsluk od čoje koji je naprijed i otraga iza vrata  bio izvezen zlatnom srmom i trakom. Šavovi i duljina ukrašeni su crvenim i žutim gajtanom.  Naprijed oko kopčanja optočeno je srmom i ukrasnim tokama. Takav prsluk pripadao je srednjem staležu, jer prsluk je označavao status onoga koji ga je nosio. Najbogatiji  prsluk imao je na ramenom dijelu prednjica srebrene ploče u tri dijela, a ispod ploča do pojasa je bio vezen zlatnom srmom i imao je zlatne toke za kopčanje. Siromašniji stalež imao je crne prsluke koji su imali naprijed prorezane džepove koji su optočeni crnom srmom i gajtanom. Dva  mala ukrasna džepića  također optočena gajranom. Prednjice su također urešene i optočene crnim gajtanom kao i sredina leđa iza vrata. Šavovi i duljina ukrašeni su također crnim gajtanom.
Preko sveg toga nosio se komparan u bordo boji po kantu ukrašen crvenim  (bordo) kitama. Šavovi i duljina  ukrašeni bordo gajtanom.
Donji dio muške nošnje su gaće (hlače) na klišta koje opet ovisi o statusu mogu biti od čoje sukna. Duljina hlača bila je do ispod koljena i stavljale su se u čarape koje su bile crne boje.
Košulja se nosila u hlačama a preko se omotavao tkani vuneni pojas u bordo crvenoj boji.

Preko pojasa nosio se kožni svilaj (čemer). U svilaj  na pojasu, posebni ukrasi za muškarce, a pogotovo u dernecima, bili su kubura, nož i kesa za duhan.
Na nogama nosile su se crne čarape do koljena. Preko čarapa nazuvali su se terluci koji su također bili vezeni u bojama tipičnim za ovo mjesto bordo crvena smeđa i malo crne. Preko terluka nazuvali bi se opanci oputaši.

Dijelovi ženske nošnja:

Žensku nošnju čini duga bijela haljina dugih rukava naprijed prorezana do visine prsa, s ruskom kragnom. Prorez i kragna ukrašeni su križićkim vezom u bordo smeđoj i plavoj boji.
Rukavi su široki i po sredini ukrašeni vezom bijele boje ažurom., a na duljini ukrašeni resama.

Neke  haljine imaju na duljini i manžetu koja je bila izvezena križićima u bojama.
Preko struka žena se omota pojasom tkanim u tamno smeđoj boji. Preko pojasa žena nosi pregaču tkanu od vune u nekoliko boja koje se izmjenjuju tamnosmeđa crna i bordo crvena plava. Pregača je optočena sa strana šarenom tkaninom tamnih boja a na duljini ima kraće rese. Preko pregače se stavljaju ukrasne papte koje se nose na posebnom pojasu. Preko haljine žene nose čerme crne i crvene po šavovima, duljini i kantovima ukrašene bordo gajtanom. Na leđima ispod ruke imaju ukrasne rese od gajtana duljine oko dvadeset cm. Čerme  mogu biti od čoje i sukna. Zimi su žene umjesto čerme nosile suknene haljine dugih rukava koje su po šavovima bile ukrašene gajtanom crvene boje.
Na nogama žene su nosile crne čarape preko kojih su se nazuvali terluci a preko terluka nazuvali su se opanci oputaši.
Na glavi žena je nosila kapicu koja je bila ukrašena tzv. kljukama, a ona koja je imala pletenice i njih je ukrašavala nakitom

Posebni ukrasi kojima su se resile žene i djevojke su đerdani koji su se nosili oko vrata te ogledalce, britvica i ključ koji su visjeli na posebnom lančiću oko pojasa.
   
Veronika Galić, 2008.g.


Broj posjeta:
Hit Counter by Digits