Zlatna misa fra Vinka Prlića

Zlatna misa neumornog franjevca i svećenika
fra Vinka Prlića
(Župna crkva sv. Stjepana Prvomučenika u
Gorici 24. srpnja 2016. u 11 sati)

Fra Vinko (Marinko) Prlić rođen je 22. srpnja 1940. godine u Sovićima (općina Grude). Osnovnu školu završio je u Sovićima, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu. Bogosloviju je završio u Makarskoj, gdje je zaređen za svećenika u srpnju 1966. godine.
Svećeničku je službu započeo u Metkoviću. Bio je prefekt Sjemeništa u Sinju. Godine 1977. Imenovan je župnikom Miljevaca, gdje pokreće župni list "Miljevci". Od 1982. do 1991. godine župnik je Prološca gdje pokreće župni list "Proložac". Godine 1991. Imenovan je gvardijanom, župnikom i dekanom u Imotskom, gdje nastavlja sa izdavanjem lista "Grad na gori". Od godine 1997. župnik je Zmijavaca, te nastavlja s izdavanjem lista "Zmijavci". Godine 2006. Imenovan je župnikom Staševice gdje pokreće izdavanje župnog lista "Staševica". U Staševici se zauzima za izgradnju brdskih cesta do starih crkava.
Godine 1992. i 1993., za vrijeme službe u Imotskom, sudjelovao je o organiziranju i pružanju pomoći kod izlaska oko Židova iz okupiranog Sarajeva. Na molbu Caritasa zagrabačke nadbiskupije, predstavnici Židovske zajednice dr. Vladimiri Šalomon (koji je bio glavni voditelj i pregovarač) i Abinud Bencion došli su u Imotski i bili smješteni u samostanu, gdje im je gvardijan fra Vinko Marinko Prlić pružao svu potrebnu pomoć i smještaj za Židove koji su dolazili iz okupiranog Sarajeva, kao i pomoć u organiziranju dostave hrane Židovima u Sarajevu. U znak zahvalnosti Vlada Izraela formirala je delagaciju koja je posjetila samostan u Imotskom 16. rujna 1992. godine kako bi uručila zahvalu "za pomoć koju su dobili u Imotskom od svećenika u samostanu" koju su potpisali istaknuti Židovi gosp. Ben-Shachar Samuel, pukovnik Izraelske vojske i gosp. Raviv Tuvya, voditelj židovske agencije u Budimpešti.
Odlukom Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana odlikovan je Redom hrvatskog pletera 26. svibnja 1998. godine.
Fra Vinko Prlić slavi pedeset godina od svoje prve svete mise, koju je služio u crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, nekoć sjedištu stare župe Imota.
24. srpnja 2016. u 11 sati u župnoj crkvi u Gorici, nakon punih pedeset godina fra Vinko će slaviti svoju zlatnu misu.

Fra Vinko je poznat i kao veliki graditelj, pa su tako njegovom zaslugom izgrađene i obnovljene neke crkve. Urednik je i spisatelj, kulturni djelatnik. Fra Vinko trenutno neumorno djeluje kao župnik u župi Staševica.

 

Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster