VIDEO: Uskoro počinje rekonstrukcija GP Gorica

Prema ocjenama mnogih međunarodnih institucija jedna od najboljih policijskih agencija u BiH je Granična policija. Međutim uvijeti rada graničnih službenika su jako loši i ne zadovoljavaju njihove osnovne potrebe, a kamoli standarde Europske unije, što pokazuje i činjenica da samo 14 od 55 graničnih prijelaza zadovoljava standarde Unije.

Jedanod od graničnih prijelaza koji ne zadovoljavaju nikakve standarde  je i prijelaz u Gorici. Kontrolna kabina je bez nadstrešnice, zaustavna traka za pregled vozila uz samu je kolonu, a ne postoji ni ulazno-izlazna rampa. Zgrožava i činjenica da su granični službenici smješteni u neadekvatne  kontejnere gdje nemaju ni adekvatan sanitarni čvor. Stanje je daleko ispod onoga što uživaju njihove kolege na hrvatskom prijelazu koji se nalazi niti stotinjak metara dalje.

Izgleda da se nadzire kraj ovom problemu jer je prošli tjedan Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje BiH, donijelo Odluku o odobravanju projekta nabave i izgradnje objekata za regionalne centre i Središnji ured UNOBiH i izgradnje i rekonstrukcije graničnih prijelaza. I u općini Grude su poduzete određene mjere kako bi se projekt rekonstrukcije mogao realizirati te su dobili dozvole za gradnju te su sređeni imovinsko pravni odnosi.  Prema najavama iz UIO-a za rekonstrukciju ovog graničnog prijelaza potrebno je i uložiti će se 1,3 miliona maraka, a investicijski plan obnove trebao bi biti realiziran u slijedeće tri godine. Nakon rekonstrukcije prijelaz bi trebao sadržavati nužne objekte za policiju, carinu i popratne službe, te će se ovuda  moći izvoziti prozvodi biljnog podrijetla u Republiku Hrvatsku i dalje u Europsku uniju.

Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster