Ivan Galić pijanist u usponu

Ivan Galić pijanist u usponu: Klavir je moja najveća strast

Crkveni zbor zaslužan za glazbenu karijeru

– Sve je počelo kad sam kao šestogodišnjak s majkom išao na probe crkvenog zbora te i sam pjevao u njemu. Uvidjevši talenta za glazbu, roditelji me upisuju u glazbenu školu. Klavir učim svirati u klasi pokojnog prof Roberta Gubaydullina, osobe zbog koje se danas nalazim tu gdje jesam. Taj profesor je osim razvijanja tehničkih sposobnosti, puno radio na mojoj individualnosti i muzikalnosti, stvarima zbog kojih sam danas prepoznatljiv – kazao je Galić.

Dok su se ostala djeca igrala loptom i uživala u bezbrižnosti, Ivan je morao vježbati klavir

Na prijemnom ispitu za osnovnu glazbenu školu profesori imotske škole smještaju ga na klavir. Izgleda da zaista nisu pogriješili, kao ni Ivan Galić koji se istinski zaljubio u klavir te je postao njegova najveća strast.

Kroz djetinjstvo mu nije bilo lako, postojale su određene krize. Dok su se ostala djeca igrala loptom i uživala u bezbrižnosti koje pruža djetinjstvo, Ivan je morao vježbati svoj program i pripremati se za natjecaja. No kako kaže, nikad mu nije palo na pamet ostaviti se glazbe.

Paralelno sa srednjom glazbenom školom pohađao je i Prirodoslovnu-matematičku gimnaziju Dr. Mate Ujević u Imotskom koju nije bilo lako uskladiti, ali voljom, željom i radom to mu je uspjelo. Svoju muzičku karijeru nastavlja graditi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Ljubomira Gašparevića. Nakon treće godine u Zagrebu odlazi u Weimar na Hochschule für Musik Franz Liszt dobivši stipendiju Sveučilišta.

– Na jednom seminaru upoznao sam Grigoriya Gruzmana, renomiranog svjetskog profesora čiji studenti osvajaju najveća klavirska natjecanja. Kroz rad s njim shvatio sam da želim intenzivno surađivati s njim, a nakon njegovog pristanaka, otišao sam u Weimar – kazao je.

O tome kakva je hrvatska klavirska škola te kakva je njemačka rekao je: “iz prve ruke mogu reći da hrvatska klavirska škola još uvijek nosi ruske korijene te ruski način pijanističkog odgoja. Njemačka škola u potpunosti je drugačija i mislim da je trenutno Njemačka najpogodnija zemlja u Europi za pijaniste, kako u koncertnoj, tako u pedagoškoj karijeri.

Ivan Galić održao je koncerte diljem Europe: Hrvatska, BiH, Italija, Slovenija, Austrija, Češka, Njemačka. Trenutno u svojoj karijeri ima široku lepezu državnih i međunarodnih nagrada na koje je posebno ponosan.

– Prva nagrada te pobjednik kategorije na međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu. Prva nagrada na međunarodnom natjecanju Chopinov zlatni prsten u Sloveniji, apsolutni pobjednik natjecanja te dobitnik nagrade za najbolju izvedbu skladbe slovenskog autora. Druga nagrada na međunarodnom natjecanju “Mladi Virtuozi” u Zagrebu te nagrada za najbolju izvedbu skladbe iz Bečke klasike – kao najbolje plasirani student zagrebačke akademije na tom natjecanju, izabran sam kao predstavnik Muzičke akademije u Zagrebu na DanubeFestu (Festivalu zemalja Dunava). – kazao je ponosno Galić.

Ove godine postao je korepetitor na HfM Franz Liszt Weimar, i to kao najmlađi ikada.

Što ga čeka u budućnosti, ni sam još ne zna, no ipak bi volio ostati u Njemačkoj, upisati postdiplomski studij te se boriti za solo karijeru koja mu je san od malih nogu.

 

Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster