Komemoracija za pok. Stjepana Crnogorca

KOMEMORACIJA ZA POK. STJEPANA CRNOGORCA ODRŽANA U GORICI

U subotu 29. ožujka 2014. godine u Gorici na obiteljskoj grobnici Crnogorac bila je molitva za pok. Stjepana Crnogorca, a zatim u novoj župnoj crkvi proslavljena je sveta misa za pok. Stjepana. Poslije sv. mise u staroj crkvi u Gorici bilo je predavanje o pok. Stjepanu. Prisutno je bilo mnoštvo poštovatelja pokojnika i njegove obitelji, među njima i izaslanik biskupa msgr. Ratka Perića, don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije i drugi svećenici i časne sestre.
U ime obitelji pokojnog Stjepana Crnogorca, u ime Matice hrvatske Grude i Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, koji su bili organizatori ovih događanja, voditeljica Zorana Grizelj je na početku pozdravila sve nazočne.
Posebno je pozdravila uvažene i drage goste iz Republike Slovenije i Hrvatske koji su doprinijeli ovoj večeri sjećanja za pok. Stjepana, a spomenuti su i najzaslužniji za otkrivanje istine o pokojnomu Stjepanu Crnogorcu:
- gosp. Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist;
- dr. sc. Vinko Gorenak, slovenski političar
-  gosp. Franc Breznik, slovenski političar
- gđica. Eva Irgl, slovenska poslanica, predsjednica Komisije za ljudska prava
- Igor Omerza , slovenski istraživač i publicist
- Bože Vukušić, hrvatski istraživač i publicist
-  časna sestra Bernardina Crnogorac.
Na samom početku, u ime domaćina, pomolio se i pozdravio sve prisutne župnik župe Gorica-Sovići fra Stipe Marković, a nakon njega i Načelnik općine Grude gosp. Ljubo Grizelj.
Mladi profesori glazbe: Zvonimir Pejić na glasoviru i Karlo Milićević svojim krasnim glasom izveli su skladbu pod nazivom: Tvoja zemlja i Bože, čuvaj Hrvatsku.
STJEPAN CRNONGORAC je rođen 1946. godine u Sovićima. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Grudama. Nakon gimnazije upisao je Bogoslovni fakultet, ali je ubrzo od istoga odustao. Školovanje je nastavio u Austriji, gdje je upisao studij psihologije i filozofije na Sveučilištu u Salzburgu. Pokojnoga Stjepana Crnogorca UDB-a je otela 1972. godine u Salzburgu, te odvela u Sloveniju, ondje ga mučila i ubila. Pravu istinu o pokojniku, njegova obitelj, ni javnost nisu saznali do prošle godine kada je gospodin Roman Leljak izišao u javnost i razotkrio dugogodišnju tajnu komunističke represije i djela zloglasne UDB-e. Roman Leljak je zapravo najzaslužniji za otkrivanje istine o pokojnom Crnogorcu. Njegovo je predavanje bilo doista zanimljivo.
Uvod u knjigu Romana Leljaka predstavila je sestra pokojnoga Stjepana Crnogorca, časna sestra Bernardina Crnogorac.
O sudbini, Stjepana Crnogorca, hrvatskog emigranata, ubijenog u Sloveniji te radu UDB-e i njenih pristaša govorio je i slovenski istraživač i publicist Igor Omerza.
Moglo se čuti i saslušanje pok. Stjepana Crnogorca koje je predstavio gosp. Roman Leljak, međutim sami snimak saslušanja, zbog starosti, izgubio je na kvaliteti, no ipak smo čuli nakon toliko godina od njegova nestanka i umorstva, glas pok. Stjepana Crnogorca i to u crkvi u kojoj je kršten i primao druge svete sakramente!
Časna sestra Bernardina je na samom kraju pročitala oproštajno pismo svomu bratu sa željom da se njegovi posmrtni ostaci pronađu i da nađu mir u obiteljskoj grobnici u Šamatorju sv. Stjepana u Gorici.
Na koncu je voditeljica zahvalila svima na dolasku u ime organizatora ove večeri!

Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići

Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster