Održana 1. korizmena tribina

ODRŽANA PRVA KORIZMENA TRIBINA U GORICI

 

U Gorici u staroj kapeli, u petak 23. veljače 2018. održana je prva korizmena tribina u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Bratovština od svog osnutka angažmanom svoje Molitveno-liturgijske sekcije, kao i sih ostalih članova, organizirala je razne tribine za mlade, a evo već šesnaestu godinu zaredom i korizmene tribine koje su obogaćenje duhu svima koji su ih posjećivali i posjećuju. Ova prva korizmena tribina i večer bila je iz dva dijela. U prvom dijelu je predstavljen roman fra Ante Marića „Plaču li jeleni?“, a u drugom dijelu je otvorena izložba slika i slike su prodavane u humanitarne svrhe. One su iz fundusa Bratovštine i dar su umjetnika koji su svoje slike dali u humanitarne svrhe kao i slike s Likovne kolonije u čast Zvonku Bušiću Taiku koja je održana prošle godine u rujnu mjesecu ovdje u Gorici!
Roman fra Ante Marića, koji je predstavljen, nosi, dakle, naslov: „Plaču li jeleni?“ Toje potresna priča iz tužne povijesti Hercegovine i gladi koja je tih godina Prvog svjetskog rata nemilo kosila ljude u Hercegovini. Priča je o ljubavi i obitelji, o fratru i narodu. O fra Didaku Buntiću i gladnoj djeci, i nesretno-sretnim obiteljima i usudu njihove djece koje su fratri vlakom iz Mostar odvezli u Slavoniju, a Slavonci širokogrudno primili izgladnjelu djecu!
U prepunoj Galeriji u Gorici svi su velikim pljeskom pozdravili fra Antu Marića, dugogodišnjeg župnika ove župe u također teškim vremenima Domovinskog rata i poraća. On je u Gorici bio od 1991. do 2000. godine zajedno s fra Vinkom Mikulićem. S fra Antom su roman predstavili u ime nakladnika izdavačke kuće „Naša ognjišta“ fra Gabrijel Mioč iz Tomislavgrada. Predstavljač je bio i župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota, koji je u novije vrijeme puno učinio da se oživi uspomena na fra Didaka Buntića, velikog fratra i svećenika koji je u vihoru 1. Svjetskog rata spasio više od 17.000 gladne djece odvevši ih u Slavoniju i tako ih vratio u život iz sigurne smrti od gladi.
Za pomoć obitelji Plavčić iz Bosanskog Grahova organizirana je humanitarna akcija-prodaja slika iz fonda Bratovštine, koja je za cilj imala pomoći u rekonstrukciji i dogradnji obiteljske kuće samohranog oca Viktora  i njegovih pet maloljetnih sinova.
Također jedan dio sredstava od prodaje slika, prema riječima predsjednika Bratovštine Dragana Prlića, bit će za obitelj koja je izgubila dvoje djece, a ta obitelj je također iz župe don Davora Klečine koji je župnik u Drvaru i Bosanskom Grahovu!
Predsjenik Bratovštine Dragan Prlić je između ostaloga kazao:
„Evo, dragi prijatelji, upravo u ovo korizmeno vrijeme Bog nas poziva da budemo milosrdna srca, da kruh svoj s gladnima dijelimo. Da pomognemo sirotinji, Bog će nas nagraditi vječnom nagradom. Bratovština Vas poziva da  kupite sliku, time u svom domu uljepšate prostor, a istovremeno učinite veliko djelo ljubavi i pomognete da i obitelj Plavčić, naša braća po vjeri i narodnosti, žive u uvjetima ljudske prirode i uljudbe, dostojne života čovjeka i obitelji! Don Davor Klečina, njihov župnik, s kojim sam se čuo proteklih dana zahvaljuje svima za ova naša djela ljubavi i milosrđa.
Također obitelj koja je izgubila dvoje djece treba pomoć da spasi treće dijete. Maleni Ivan, dječačić rođen prije dvadesetak dana, treba pomoć dobrih ljudi.
Naime, majka ovoga dječačića nakon porođaja završila je u bolnici s embolijom pluća te ga čuvaju otac i baka. Otac je inače uposlenik pilane, ali trenutno ne radi, a obitelj je u teškoj situaciji. Prije Ivana, ova obitelj već je izgubila dvoje djece.
Jednu bebu majka je izgubila spontanim pobačajem, a druga beba umrla je u bolnici u Mostaru mjesec dana poslije poroda. Don Davor Klečina,  župnik Drvara i Bosanskog Grahova, zamolio je da im pomognemo....Hvala Vam od srca u ime pogođenih obitelji i u ime Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići za svaku vašu pomoć!“
Sve su slike i knjige prodane. Program je lijepo vodila Matea Prlić koja je pozvala na sljedeću tribinu u Gorici, i to u sljedeći petak, 2. III. 2018. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici bit će korizmena tribina hrvatskog branitelja Vilima Karlovića kao svjedočanstvo prema svojoj knjizi Preživio sam Vukovar i Ovčaru. Teme o kojima će autor govoriti su žrtva, molitva i oprost.

 

Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster