Sakrament svete potvrde primio 101 krizmanik

Mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski podijelio je u Gorici na Uskrsni ponedjeljak, 25. travnja sakrament krizme za stotinu i jednoga krizmanika iz osmoga osnovne i prvoga srednje škole, koje su pripravili župnik fra Željko Grubišić i župni vikar fra Nikola Spužević.

Na početku sv. Mise u župnoj crkvi sv. Stjepana, nakon što su ga u ime svojih vršnjaka pozdravili dvoje krizmanika, biskup Perić je okupljenima zaželio sretan Uskrs pozivajući ih da budu dostojni ove svete Mise, a krizmanike da budu dostojni svete Krizme.
Biskup je u homiliji na temelju dnevnoga evanđeoskog odlomka (Mt 28,8-15) govorio o skandalu nakon Isusova uskrsnuća, kada straža s groba dolazi k velikim svećenicima kako bi im javili da je grob prazan. Kazao je kako su veliki svećenici ispali veliki lašci jer "da Isusa uhite, poslužili su se izdajstvom njegova učenika Jude; da Isusa optuže, poslužili su se lažnim svjedocima; da Isusa predaju na smrt, poslužili su se političkim spletkama i krivim svjedočanstvima pred Pilatom. I sada da zaniječu Isusovo uskrsnuće, poslužili su lažima i mitom". Naglasio je da se Istina ne može ugroziti izdajom, podmićivanjem, lažima, ni krivim svjedočanstvima, jer "Istina je velika i ona će pobijediti makar malo i zakasnila za brzim lažima". Krizmanike je potaknuo riječima: „Budite od istine! I pred roditeljima, i pred javnošću! I u kući i u školi i u crkvi, osobito u ispovjedaonici! Mi bismo uvijek trebali govoriti istinu, kao u ispovjedaonici! Onda bi nas istina oslobodila u svakom trenutku. A u tome će nas pomoći dar Duha Svetoga - bogobojaznost.“
Poslije sv. Mise, koje je svojim pjevanjem uzveličao Župni zbor, roditelji i kumovi nastavili su s krizmanicima svoja popodnevna slavlja u radosnim obiteljima.
U župi Gorica sakrament sv. Potvrde dijeli se svake druge godine. Ukupan broj stanovnika, odnosno katolika u župi iznosi nešto preko 3000 u 840 obitelji. Prošle je godine bilo 19 vjenčanja, 40 krštenja, 46 prvopričesnika, 64 sprovoda. U ovoj godini je zamjetan porast u korist rođenih i krštenih, kazao je župnik.


Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster