Sv. Stipanu tisuće svitnjaka


Jučerašnji dan za nas mještane župe Gorica – Sovići je jedan od najsvečanijih u godini. Pripreme za proslavu sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika ove župe, među ljudima traju i mjesecima, a duhovne pripreme su obilježene trodnevnicom. Prvu večer trodnevnice svetu misu predvodio je fra Ignacije Alerić i to o temi “Zajedništvo obitelji kroz molitvu”, drugu fra Ivica Majstorović, trenutačno na župi u Chicagu, o temi “Sv. misa – najstarija molitva”, a misu uočnicu o temi “Slavljenje svetih sakramenata” predvodio je fra Ante Logara. Kroz sve tri večeri svatko je imao priliku za ispovijed, koju su svojim pjevanjem uveličali Framaši župe Gorica – Sovići. Ono što je posebno u hercegovačkom kraju, a čime ova župa veliča svoga zaštitnika, jest tradicionalno paljenje svitnjaka koje je održano preksinoć nakon mise uočnice. Od Gradine pa sve do vrha Zavale, do klecala sv. Stjepana (dužina je nekih 1.5 kilometara) pale se svitnjaci koje su tijekom dana momci iz tog kraja pripremili za večer.  
Svečanu svetu misu na Dan sv. Stjepana, u prepunom Šamatorju, predvodio je fra Zoran Kutleša, imotski gvardijan, uz kojeg je koncelebriralo još petnaestak svećenika. Fra Kutleša je u svojoj homiliji govorio o životu svetog Stjepana, njegovoj smrti i zajedništvu kojeg sve manje ima među ljudima. Svetu misu uveličao je svojim pjevanjem župni zbor.
Uz pjesmu i narodno veselje, koje je počelo u poslijepodnevnim satima, slavlje na ulicama Gorice je tradicionalno potrajalo da ranojutarnjih sati.
Danas (04.08.) se u župi slavi dan duhovnih zvanja, redoviti godišnji susret svećenika, redovnika i časnih sestara iz ove župe i dan kada se posebno moli za nova duhovna zvanja.

Čudesna moć klecala svetog Stjepana


“Klecalo svetog Stjepana, koje je Bratovština obnovila na Zavali iznad Gorice, svjedok je mnogih iscjeljenja koja su se dogodila kad bi se ljudi, koji su pješice zavjetovali ovom svecu, poklonili ugledavši njegovu staru crkvu s vrha Zavale. U Staroj je crkvi, prema predaji, postojalo mjesto kod oltara gdje su oni koji bi ozdravljali ostavljali svoje štake i druga pomagala koja su im bila potrebna dok bijahu bolesni. Naši su stari zajedno sa svojim fratrima sačuvali ovo svetište u Gorici i tradiciju, te i danas vjernici iz okolnih krajeva dolaze u Goricu izvršiti svoje zavjete”.

Uvijek uz Vas, 
Gorica-online

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster