"Lubavnici i luđaci", napokon na TV-u

Priča o supružnicima Zvonku i Julienne Bušić dobila je svoju dokumentarnu filmsku verziju koja je za prijatelje obitelji Bušić premijerno prikazana prošlog četvrtka u 20 sati u kinu Tuškanac, a TV premijera očekuje se ove subote, 9. ožujka u 20 sati na 2. programu HTV-a.

Autorica filma je poznata urednica Ljiljana Bunjevac Filipović čiji je glavni motiv bio ispričati pozadinu jednog od najkontroverznijih slučajeva vezanih uz djelovanje hrvatske emigracije.

Filmska priča 'Ljubavnici i luđaci' govori o tome zašto su Zvonko Bušić -Taik, njegova supruga, Amerikanka Julienne Eden Bušić i još trojica Hrvata, Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić, 10. rujna 1976. oteli američki putnički zrakoplov Boing 727 na letu od New Yorka do Chicaga, što su time željeli postići, zašto su se upustili u tako drastičnu akciju, kako su se nosili s dugogodišnjim kaznama i životom u najtežim američkim zatvorima, ali i o tome koja je tajna njihove ljubavi kad su tijekom 32 godine potpune fizičke razdvojenosti ostali odani jedan drugome. Pogledajte najavu za film!

Povodom emitiranja dokumentarca Zvonko i Julienne Bušić i redateljica Ljiljana Bunjevac-Filipović gostovat će u HTV-ovoj emisiji 'Iza ekrana' u petak 8. ožujka u 18.10. O tome kako se osjećala kad je vidjela film na velikom platu, Julienne Bušić rekla je da je bilo predivno.

To je priča o dvoje ljudi koji su se upoznali, voljeli, dijelili zajedničke ideale, poštenje i ljubav i evo nakon 33 godine doživjeli da budu ponovno skupa. Film je napravljen s minimalnim budžetom, a najveći trošak bile su avionske karte do Amerike za tročlanu ekipu, autoricu Ljiljanu Bunjevac Filipović, snimatelja i direktora fotografije Branka Cahuna i tonskog snimatelja Željka Dudića. Oni su tijekom ožujka 2012. godine u samo deset dana obišli osam gradova SAD-a, New York, Washington, Chicago, Kansas City, Portland, Gearhart, Astoriju i druge, a ostatak filma snimljen je tijekom lipnja 2012. u Zagrebu, Rovanjskoj, Benkovcu, Imotskom te u Bušićevom rodnom mjestu Gorica u Bosni i Hercegovini.

Nakon što pogledaju film, gledatelji će sami moći prosuditi može li se teroristički čin hrvatskih emigranata opravdati borbom na hrvatske nacionalne ciljeve. Zvonko Bušić -Taik, njegova supruga, Amerikanka Julienne Eden Bušić i još trojica Hrvata, Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić 10. rujna 1976. oteli su putnički zrakoplov Boing 727, američke tvrtke TWA na letu od New Yorka do Chicaga, u kojem je bilo 76 putnika. Namjera im je bila nad glavnim europskim gradovima, posebno Londonom i Parizom izbaciti letke u kojima traže neovisnost Hrvatske i objašnjavaju položaj Hrvata u tadašnjoj SFRJ.

Iako u zrakoplovu nije bilo pravog oružja, tragedija se ipak dogodila.

Naime, otmičari su na letu imali lažne bombe, ali su ostavili eksplozivnu napravu u zračnoj luci u New Yorku kako bi se dobio dojam da se oružje nalazi u zrakoplovu te time uvjere vlasti o potrebi tiskanja letka. Nakon što je policija odnijela bombu iz zračne luke na poligon za deaktiviranje zbog nestručnog postupka došlo je do eksplozije u kojoj je poginuo američki policajac.

Nakon predaje u Parizu i suđenja u New Yorku, Zvonko Bušić i njegova supruga Julienne osuđeni su na doživotni zatvor, a ostala trojica Hrvata na 30 godina.

U obrazloženju presude sudac Bartels je rekao da ne odobrava način njihove borbe za slobodu Hrvatske, ali da ih ipak ne smatra teroristima i predlaže da se nakon 10 godina uvjetno puste na slobodu. Julie Bušić, Pešut, Matanić i Vlašić oslobođeni su 1989. godine. Nekoliko godina nakon izlaska iz zatvora, Julie dolazi živjeti u Hrvatsku gdje čeka svoga supruga. Zvonko Bušić pušten je na slobodu u srpnju 2009. nakon 32 godine provedene u najstrožim i najozloglašenijim federalnim zatvorima diljem Sjedinjenih Američkih Država. Dvije godine duže od maksimalne kazne na koju je osuđen, Zvonko Bušić izlazi na slobodu i nakon 32 godine potpune fizičke odvojenosti, Zvonko i Julliene ponovo su zajedno.

Film govori i o tome kako su se i gdje upoznali i zbližili Zvonko Bušić i Julienne Eden Schultz, obrazovana američka djevojka, profesorica književnosti i njemačkog jezika iz Oregona, zašto su se upustili u tako drastičnu akciju, jesu li bili svjesni posljedica, kako su se nosili s kaznom, krivnjom , svojim idealima i životom u najtežim američkim zatvorima.

(izvorni članak na: http://www.dnevno.hr)


Uvijek uz Vas,
gorica-online.com

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster